Blues News 3/2021 (#309)
Lehden sisältö:
– Cosmo Jones Beat Machine
(kirj. Jorma Riihikoski)
– Dave Forestfield
(kirj. Marko Aho)
– Cedric Burnside
(kirj. Kari Kempas)
– Sharon Lewis
(kirj. Mike Stephenson, käännös Pertti Nurmi)
– Klassikoiden lähteillä #68: Jimmie Rodgers
(kirj. Vesa Walamies)
– Bob Dylan 80 vuotta #1
(kirj. Kai Engren)
– Jim & The Beatmakers
(kirj. Petri Lahti)
– Jimmy ”Soul” Clark
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Konserttialbumien klassikoita #11
(kirj. Pete Hoppula)
– Teinipopin aatelisia #21: Paul Petersen
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Unohdetut albumit, osa 19: Roy Hamilton
(kirj. Petri Lahti)
– Janoista bluesia
(kirj. Timo Kauppinen)
– Divarien helmiä #57
(kirj. Petri Lahti)
– Sinkkuelämää #6: Jessie Maen arvoitus
(kirj. Pete Hoppula)
– BN lukee kirjallisuutta
(kirj. Honey Aaltonen)
– Levytutkailut
(useita kirjoittajia)
– Sarjakuva: Muddy Lee Makkonen
(Pauli Kallio – Ville Pirinen)
Etukansi: Faarao Pirttikangas (Cosmo Jones Beat Machine) © Leif Laaksonen
Tämän numeron toteuttamiseen osallistuivat:
Honey Aaltonen
Marko Aho
Aarno Alén
Kai Engren
Harri Haka
Jyrki Kallio
Pauli Kallio
Timo Kauppinen
Kari Kempas
Jari Kolari
Leif Laaksonen
Petri Lahti
Riku Metelinen
Seppo Niinikuru
Pertti Nurmi
Mikke Nöjd
Ville Pirinen
Jorma Riihikoski
Pirjo Salminen
Mike Stephenson
Pekka Talvenmäki
TT Tarkiainen
Vesa Walamies
Vastaava päätoimittaja:
Maiju Lasola
Toimituspäällikkö, taitto:
Pete Hoppula
Painopaikka:
Grano Oy, Helsinki
Lehden pääkirjoitus
Kesäkuussa 2021
Valoa näkyvissä, ainakin loppukevään autereissa ulkosalla! Pitkä on ollut taival Covid 19 -viruksen erityisen rankasti kurittaman tapahtumamaailmankin kärsimyksessä. Keväisen valon soisi jo pikkuhiljaa valaisevan myös livemusiikkikenttää ihan tapahtumakonkreettisessakin mielessä. Yhteisöistä mm. vuonna 2020 perustettu Tapahtumateollisuus ry on kunnioitettavasti pitänyt aiheellista meteliä kevään mittaan yhä ylimitoitetuimmiksi muodostuneista rajoituksista, mutta tätä kirjoitettaessa alan avautumisnäköalat ovat vieläkin täsmentymättä. Toivotaan, että jotain järjellistä kehitystä asiassa tapahtuu, ja pian!
Korona-aikana on myös uutisoitu erilaisista salaliittoteorioista koskien pandemian totuudellista olemassaoloa. Jotkut saattavat pitää seuraavaakin eräänlaisena salaliittoteoriana, höpöhöpönä: Kaikki (ainakin maaseudun elämää tuntevat) ovat varmastikin törmänneet joskus siihen väittämään, että lehmät lypsävät paremmin, jos niille soittaa hyvää musiikkia. Tämä jo lapsena itsekin kuulemani väite tuli mieleen, kun eräänä päivänä meiliboxiini musiikkialalta tulvivien erilaisten tiedotteiden seassa sain kunnian vastaanottaa myös tilastotietoa siitä, miten kasvien kasvuunkin voidaan vaikuttaa musiikin avulla. Asiaan perehtyneen yhteisön tiedote sisälsi biisilistauksia mm. Spotifysta, toptenejä muiltakin alustoilta biiseistä, jotka ovat kasvien kasvatuksessa ns. tehokkaimpia. Valitettavasti listausten kärjessä komeili painottuneesti poppi-mainstream-biisejä, joten sitä nyt otsa kurtussa pohdin, josko omien vehkojeni ja kaikenmoisten viherköynnösteni hyvinvointi turvautuisi kuitenkin popin sijaan entistäkin yritteliäämmällä ja monipuolisemmalla juurimusiikkiluukutuksella…?
Tapahtuma-alan korona-ajan rajoitusparadoksia em. tiedotteesta oppimani pisti jälleen kerran kyllä erityisesti miettimään. Samalla yhden ilmiasunsa ja tulkintansa sai aina niin arvoituksellinen slogan ”vaarallinen kitaristi”: Jos siis anniskeluravintolassa on jo saanut istuskella ryhmää nauttimassa juoma-(ja ruoka-)antimia, niin miksi luukut on jouduttu pistämään kokonaan kiinni, kun sisään astelee mies ja kitara? No siis nämä livemusisointia koskevat, rutkasti etenkin kuluneen kevään aikana kritiikkiä osakseen saaneet koronarajoituksethan ovat selittyneet varmaankin sillä, että kitaristit ja muut musikantit ovat yksinkertaisesti niin vaarallisia…? Mutta hei, miten se nyt voi olla mahdollista, kun soitto saisi vankan tutkimustiedonkin mukaan ihmiset voimaan paremmin, baarin (sekä kaksijalkaiset että muut) kukkaset (ja kärpäset) + viherkasvit imisivät nekin innolla ravitsevaa musiikillista eliksiiriä ja rehottaisivat oi niin iloisen kukkeina…? – On tämä jo reilun vuoden kestänyt ympäröivä koronamaailma siis ollut tavan ihmiselle monessakin mielessä ääääärimmäisen ihmettelyn ja pohdinnan aikaa!
Kuten edeltä lukija jo varmasti arvasi, allekirjoittaneen vakavakin pohdinta kiertyy kesän korvalla Covid 19 -pandemian kurimuksesta toivottavasti avautuvaan tapahtumamaailmaan. Avautuukohan pitkään odotettu tekemisen meininki kotomaamme tapahtumille ja jos, niin missä määrin? Ennusmerkit eivät edelleenkään ole selkeitä, mutta toivoa TODELLAKIN sopii, että pääsisimme vihdoin nauttimaan elävän musiikin auvosta ja siinä samalla musiikillisten(kin) hengenheimolaisten kohtaamisista edes jossain koronaturvallisessa määrin läpi Suomen turujen ja torien. – Ilmankos muuten Suomessa on kesäisin niin vehreää, kun livemusiikkitapahtumat ovat läpi vuosikymmenien soineet lukuisissa ulkoilmatapahtumissakin…
Mm. musiikillisten live-elämysten tavoitetta kohden tsempillä nyt siis; on aika toivottaa antoisaa kesää kaikille!
Maiju Lasola
(julkaistu BN-numerossa 3/2021)